Eerste asperges van het seizoen gestoken in Liessel

LIESSEL – De eerste asperges van het seizoen zijn gestoken in Liessel. De Brabantse primeur gaat naar De Berkershoeve. Het aspergeseizoen is officieel begonnen!

Liessel heeft de Brabantse primeur

De eerste asperges van het seizoen zijn officieel gestoken in Liessel. De eer viel dit jaar toe aan kwekerij De Berkershoeve, waar telers Jan en Carmen Berkers de allereerste Brabantse asperges van 2025 oogstten. Het Brabants Asperge Genootschap bevestigde na een nauwkeurige controle dat de eerste asperges worden gestoken volgens de traditionele richtlijnen.

Start van het aspergeseizoen

Met het steken van de eerste asperge van het seizoen is de oogstperiode van het ‘witte goud’ officieel van start gegaan. Liessel, een dorp in de gemeente Deurne, mag zich dit jaar opnieuw de trotse eerste leverancier van de Brabantse asperge noemen. Voor telers in de regio is dit een belangrijke mijlpaal, want de eerste oogst trekt altijd veel aandacht van liefhebbers en handelaren.

Strikte voorwaarden voor de eerste oogst

Niet elke asperge voldoet aan de strenge eisen die gesteld worden aan de eerste oogst. Om in aanmerking te komen, moeten minimaal tien kilo asperges worden gestoken op een aaneengesloten bed. Daarnaast mogen de asperges niet worden geteeld met kunstmatige verwarming of in een kas. Dit garandeert een authentiek en ambachtelijk product.

Traditie en erkenning

Het Brabants Asperge Genootschap organiseert al 23 jaar de wedstrijd voor de eerste asperge van het seizoen. Jaarlijks wordt nauwkeurig beoordeeld welke kweker de primeur verdient. Voor De Berkershoeve betekent deze erkenning niet alleen een eer, maar ook een belangrijke promotie van hun asperges bij liefhebbers en afnemers.

Vooruitblik op het seizoen

Met de eerste asperges uit de grond groeit de verwachting naar een goed seizoen. De weersomstandigheden spelen hierbij een cruciale rol. Als het weer gunstig blijft, kunnen de Brabantse asperges de komende weken in grote hoeveelheden geoogst worden en genieten liefhebbers in heel Nederland weer van deze voorjaarsdelicatesse.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer