Beleef de lente live met webcams en volg vogels in hun nestkast. Geniet van livebeelden en ontdek alles over broedveiligheid en vogelnesten.
Beleef de lente
Het populaire natuurprogramma Beleef de lente trekt jaarlijks honderdduizenden kijkers. Ook dit voorjaar kunnen vogelliefhebbers weer genieten van livebeelden uit verschillende nestkasten. De webcams van Vogelbescherming Nederland brengen het liefdesleven van vogels rechtstreeks in beeld. Van de eerste flirt tot het uitvliegen van de jongen: de natuur is net een meeslepende soap.
Live meekijken bij de vogelnesten
Op zondag 2 maart om acht uur ‘s ochtends gaan de camera’s weer aan. Dit jaar worden zeven vogelsoorten vanaf het begin gevolgd. Via de website van Beleef de lente kun je niet alleen de livebeelden bekijken, maar ook chatten met andere kijkers en vragen stellen aan deskundigen.
Draag bij aan vogelonderzoek
Bezoekers van Beleef de lente kunnen actief bijdragen door waarnemingen te noteren, zoals welke prooien in de nestkast van het broedpaar worden gebracht. Deze gegevens helpen ornithologen om het gedrag van vogels beter te begrijpen. In 2024 volgden maar liefst 1,5 miljoen mensen de vogels via de webcams, een stijging van 400.000 kijkers ten opzichte van het jaar ervoor.
Welke vogels zijn te zien?
Zoals ieder jaar is de bosuil een van de eerste vogels die gaat broeden. Op dit moment is er echter nog geen ei in de nestkast te vinden. Ook bij de zeearenden in Friesland wordt met spanning gewacht op het eerste ei, dat in de eerste week van Beleef de lente verwacht wordt.
Daarnaast zijn er livebeelden van de kerkuil, steenuil, slechtvalk en boerenlandvogels zoals de kievit, grutto en scholekster. Ook bij de vijver zijn vogels te bewonderen. Later in het seizoen worden camera’s toegevoegd bij de ooievaar, visarend, merel, torenvalk en koolmees.
Een verrassende nieuwkomer?
Vogelbescherming Nederland werkt eraan om een nieuwe vogelsoort aan het programma toe te voegen. “Vogels blijven ons verrassen en verbazen. Dankzij de webcams kunnen we deze bijzondere momenten delen. Hoe beter mensen vogels leren kennen, hoe groter de bereidheid om ze te beschermen,” aldus Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland.
Broedveiligheid staat voorop
Om verstoring te voorkomen, maakt Vogelbescherming Nederland de locaties van de vogelnesten niet bekend. Tijdens het broedseizoen hebben vogels rust nodig, iets wat in drukbezochte natuurgebieden steeds schaarser wordt. De organisatie pleit daarom voor extra broedruimte, vooral omdat zelfs algemene soorten zoals de mus het moeilijk hebben.