OIJEN – Unieke camerabeelden tonen bevers in het eerste drijvende beverhotel van Europa bij Oijen. Waterschap Aa en Maas test een veilig alternatief voor dijkbescherming.
Bevers op camerabeelden bij Oijen
Sinds twee maanden ligt er een drijvend beverhotel in een zijtak van de Maas bij Oijen. Het innovatieve project van Waterschap Aa en Maas moet voorkomen dat bevers dijken ondergraven. De eerste resultaten zijn veelbelovend: eind maart werden de eerste bevers op camerabeelden vastgelegd. Dit bijzondere initiatief is het eerste in Europa en lijkt effectief te werken.
Bevers vinden hun weg naar het hotel
De bever is een knaagdier dat voornamelijk plantaardig voedsel eet. Op de camerabeelden is te zien dat de dieren afgeknaagde wilgentakken en populierentakken in het beverhotel achterlaten. Zelfs winterpenen, die als lokvoer zijn neergelegd, zijn helemaal opgepeuzeld. De bevers lijken zich op hun gemak te voelen: ze eten op het drijvende huisje en verzorgen er hun vacht.
Hoogwatervluchtplaats voor bevers
De constructie, die twee bij twee meter groot is, biedt een veilige schuilplaats tijdens hoogwater. Eerdere experimenten met vlotten van boomstammen en pallets toonden aan dat bevers deze alleen bij slecht weer gebruiken. Bij extreem hoogwater zoeken ze nog steeds beschutting in dijken, wat gevaarlijk kan zijn voor de waterveiligheid.
“Wanneer bevers zich ingraven, kan een dijk instorten en dat kan grote gevolgen hebben,” waarschuwt Ronald Wolters van Waterschap Aa en Maas. Met het drijvende beverhotel wordt geprobeerd een veiliger alternatief te bieden.
Bevers voelen zich thuis
Inmiddels zijn er minstens twintig bezoeken aan het beverhotel geregistreerd. De bevers verblijven soms bijna een uur op of in de drijvende constructie. Dit geeft aan dat ze zich comfortabel voelen en mogelijk permanent gebruik gaan maken van het hotel. Wolters: “We proberen te denken als een bever. Wat zou hen aantrekken? Zo werken we met natuurlijk materiaal en zorgen we voor een veilige en aantrekkelijke plek.”
Duurzaam alternatief voor afschot
Volgens Wolters is het afschieten van bevers geen oplossing. “Ze zijn territoriaal en als er een wordt weggehaald, neemt een ander zijn plek in. Nu trekken we ze naar het hotel, zodat ze uit de dijken blijven.” Dit duurzame alternatief biedt niet alleen een veilige schuilplaats voor de bevers, maar voorkomt ook schade aan waterkeringen.
Andere dieren tonen interesse
Niet alleen bevers verkennen het hotel. Op de camerabeelden is te zien dat een wilde eend nieuwsgierig rond het verblijf scharrelt. Volgens Wolters is dit geen probleem: “Bevers laten zich niet snel verjagen. Bovendien is er een nooduitgang, zodat andere dieren altijd veilig kunnen ontsnappen.”
Mogelijk uitbreiding in Europa
Nu de eerste bevers het hotel daadwerkelijk gebruiken, lijkt de kans groot dat deze constructie bij succes op meer plekken ingezet wordt. Als bevers tijdens hoogwater massaal gebruik gaan maken van deze veilige schuilplaats, kunnen drijvende beverhotels op meerdere wateren in Nederland en mogelijk zelfs elders in Europa verschijnen.