Narcissen staan al in bloei in januari. Door klimaatverandering verschuiven bloeiperioden, met gevolgen voor hooikoorts, insecten en de natuur.
Bloemen bloeien steeds vroeger door klimaatverandering
Het zachte winterweer zorgt ervoor dat veel bloemen en planten ongewoon vroeg in bloei staan. Een grasveld vol narcissen in januari is een opvallend teken van de veranderende natuur. Maar wat betekent dit voor mensen en dieren?
Narcissen bloeien
Normaal gesproken bloeien narcissen pas in februari of maart, maar dit jaar zijn ze al volop te bewonderen in januari. Deze verschuiving is niet uniek; ook andere planten, zoals de hazelaar, beginnen steeds eerder te bloeien. Waar deze struik 50 jaar geleden pas in februari bloeide, staan de katjes nu al klaar om pollen te verspreiden.
Hooikoorts eerder in het seizoen
Voor mensen met hooikoorts heeft deze vroege bloei nadelige gevolgen. Naar schatting hebben ruim een miljoen Nederlanders last van hooikoorts. Door de vervroegde bloei van pollen producerende planten kunnen klachten, zoals niezen en jeukende ogen, eerder in het jaar beginnen. Wat eerst een probleem van het voorjaar was, schuift nu op naar de wintermaanden.
Insecten en natuur
Niet alleen mensen worden getroffen; ook insecten ondervinden hinder van de verschuiving in bloeitijden. Veel insecten zijn afhankelijk van bloemen voor voedsel. Als bloei en het leven van insecten niet goed op elkaar zijn afgestemd, kan dit grote gevolgen hebben voor de biodiversiteit.
Klimaatverandering
De vroege bloei van bloemen zoals narcissen is een duidelijk gevolg van klimaatverandering. Met steeds mildere winters zien we vaker dat planten en bomen hun natuurlijke ritme verliezen. Dit heeft niet alleen impact op het milieu, maar ook op onze gezondheid en het functioneren van de natuur.