Brabantse fietsenmakers en automonteurs staken in Noord-Brabant voor een betere cao. CNV en FNV eisen hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden.
Staking in Brabant
CNV en FNV roepen garagemedewerkers, fietsherstellers, caravandealers, autoverhuurders en motorreparateurs in Noord-Brabant op om vandaag hun werk 24 uur neer te leggen. Dit is de vijfde regionale stakingsdag van medewerkers die strijden voor het behoud van hun koopkracht. “Deze mensen verdienen juist een stukje vooruitgang”, zegt Nicole Engmann van CNV.
Stakingen in andere regio’s
Eerder legden werknemers in de regio’s Rotterdam, Groningen, Noord-Holland en Achterhoek-Arnhem-Nijmegen ook al hun werk neer. Vandaag, op 20 februari, is Noord-Brabant aan de beurt. Op vrijdag 21 februari volgen medewerkers uit Utrecht en Flevoland. De vakbonden verwachten dat meer regio’s zich zullen aansluiten zolang werkgevers geen betere cao-voorstellen doen.
Koopkrachtverbetering
De nieuwe cao had op 1 februari in moeten gaan, maar onderhandelingen lopen vast. Werkgevers, verenigd in BOVAG, bieden een loonsverhoging van 3,55% over 18 maanden. Dit is op jaarbasis minder dan de verwachte inflatie, waardoor medewerkers koopkracht verliezen. CNV eist een verhoging van 6%, wat gelijkstaat aan de inflatie plus een extra koopkrachtverbetering.
Onvrede over werkgevers
Volgens Engmann willen werkgevers de vorige cao, die ze achteraf te duur vonden, compenseren met deze nieuwe afspraken. “Dat is onterecht. De loonsverhoging uit de vorige cao was puur een inflatiecorrectie. Nu willen ze dat medewerkers erop achteruitgaan, daar gaan we niet mee akkoord,” stelt Engmann.
Personeelstekort groeit
Naast de loonkwestie speelt ook het groeiende personeelstekort in de sector. Dit leidt tot oplopende werkdruk en langere wachtlijsten voor reparaties en onderhoud. Engmann benadrukt dat een aantrekkelijke cao noodzakelijk is om nieuwe werknemers aan te trekken. “Werkgevers moeten investeren in hun medewerkers, met goede afspraken voor zowel jongeren als ouderen. Maar in plaats daarvan willen ze korten op ouderendagen. Daardoor zoeken mensen hun heil in andere sectoren,” zegt ze.
Fietsenmakers en automonteurs
Omdat verdere onderhandelingen vastzitten, hebben CNV en FNV besloten om door te gaan met acties. Sinds de start van het actietraject op 4 februari is er nog geen reactie van de werkgevers gekomen. “We blijven doorgaan tot werkgevers bereid zijn stappen in onze richting te zetten,” aldus Engmann.
Gevolgen voor bedrijven
De cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf omvat verschillende sectoren, waaronder garages, autodealers, truckbedrijven, tweewielerbedrijven, caravan- en camperbedrijven en autoverhuurders. In totaal werken er ongeveer 84.000 mensen in deze branche. De stakingen hebben directe gevolgen: onderhoudsbeurten en reparaties lopen vertraging op, waardoor klanten langer moeten wachten op service.