Gasprijs stijgt boven prijsplafond uit 2023. Kabinet onderzoekt verlaging energiebelasting en verlenging Noodfonds voor huishoudens met hoge energiekosten.
Hogere gasprijzen
Consumenten met een variabel contract of een nieuw jaarcontract voor gas worden geconfronteerd met hoge tarieven. De kans dat de gasrekening in de nabije toekomst lager wordt, blijft onzeker.
Stijgende vraag
De vraag naar gas is momenteel groot. Nu de temperaturen dalen, draaien verwarmingen op volle toeren en verbruiken elektriciteitscentrales veel gas. Het beperkte aanbod van wind- en zonne-energie zorgt ervoor dat gascentrales extra moeten bijspringen. Ondertussen slinkt de gasvoorraad, waardoor de opslag in de zomer opnieuw aangevuld moet worden. Dit zorgt ervoor dat de gasprijs blijft stijgen op de internationale markt. Vandaag staat de gasprijs op 55,66 euro per megawattuur, terwijl deze een jaar geleden nog op 29,66 euro lag.
Duitsland versoepelt opslagregels
Volgens persbureau Bloomberg overweegt Duitsland de regelgeving voor gasopslag te versoepelen. Dit nieuws zorgde ervoor dat de gasprijs op de internationale markt met 8 procent daalde ten opzichte van gisteren. Toch blijft de impact op de consumentenprijzen beperkt. Naast de inkoopprijs spelen ook belastingen en toeslagen een rol. Zo is de gemiddelde prijs per kuub gas bij een nieuw jaarcontract gestegen van 1,22 euro naar 1,40 euro.
Geen nieuw prijsplafond
In 2023 werd een prijsplafond ingesteld om energie betaalbaar te houden, waarbij consumenten maximaal 1,45 euro per kuub gas betaalden. De overheid nam het verschil voor haar rekening. Momenteel zijn er geen plannen om dit prijsplafond te herintroduceren. Wel wordt er gekeken naar de energiebelasting in de aankomende financiële besprekingen rond de Voorjaarsnota. Ministeries onderzoeken mogelijke aanpassingen die verlichting kunnen bieden voor huishoudens met hoge energiekosten.
Verlenging Noodfonds
Huishoudens met lage inkomens en hoge energiekosten kunnen mogelijk opnieuw aanspraak maken op het Noodfonds Energie. Het voortzetten van dit fonds liep vertraging op door meningsverschillen tussen energiemaatschappijen en het kabinet over de financiering. Het ministerie van Sociale Zaken hoopt op korte termijn duidelijkheid te krijgen van netbeheerders over een mogelijke bijdrage.
Onzekere gasprijs
De ontwikkeling van de gasprijs blijft moeilijk te voorspellen. Factoren zoals een kapotte gasleiding of een storing in een lng-installatie kunnen de prijzen snel doen stijgen. Het enige zekere is dat energie besparen loont: de thermostaat een graad lager zetten kan al een besparing van gemiddeld 7 procent opleveren.