Duurzaam stoken met een houtkachel in de winter

BRABANT – Met een houtkachel duurzaam stoken in de winter kan zorgen voor een comfortabele en gezellige sfeer. Lees hier wanneer het verstandig is om niet te stoken en ontdek praktische tips voor verantwoord stoken. Voorkom overlast voor je omgeving en zorg ervoor dat je optimaal kunt genieten van je kachel, zonder schade aan het milieu. Tips voor efficiënt gebruik, het kiezen van het juiste hout en het vermijden van rookoverlast helpen je om verantwoord en duurzaam te genieten van warme winteravonden.

Houtkachel aansteken

Nu het weer kouder wordt, kiezen veel Brabanders ervoor om hun houtkachel aan te steken. Niet alleen zorgt het voor warmte, maar het brengt ook een knusse sfeer in huis. Toch komt er bij houtstook meer kijken dan alleen het aanmaken van het vuur. Er zijn omstandigheden waarin het stoken van een houtkachel wordt afgeraden om overlast en vervuiling te voorkomen. Dit artikel geven we je tips voor duurzaam stoken met een houtkachel, wanneer het verstandig is om de houtkachel uit te laten en welke soorten brandhout het beste zijn om verantwoord te stoken.

Stookadvies in Brabant

Een belangrijke factor om in de gaten te houden is de wind. Als het buiten windstil is, blijft de rook hangen rond huis en verspreidt zich minder goed. Dit kan voor overlast zorgen in de buurt, omdat rook zich bij gebrek aan wind ophoopt en bij buren naar binnen kan slaan. Het advies is dan ook om bij windstil weer je houtkachel uit te laten.

Stoken met mistig weer

Naast wind is ook mist een bepalende factor. Bij mist blijft de rook van je houtkachel laag hangen, net als bij windstilte. Dit zorgt ervoor dat de rook rondom je huis blijft en anderen in de omgeving last kunnen krijgen van de rookontwikkeling. Vooral mensen met luchtwegproblemen, zoals astma, kunnen door deze rook veel hinder ondervinden. Het advies is daarom om je houtkachel tijdens mistige dagen niet te gebruiken.

Luchtkwaliteit

In periodes van slechte luchtkwaliteit, bijvoorbeeld door smog, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met het gebruik van houtkachels. Rook van brandhout kan in zulke situaties de vervuiling verergeren, vooral wanneer er geen wind is om de rook te verspreiden. Op dagen met lage luchtkwaliteit en zonder wind wordt afgeraden om hout te stoken, omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.

De stookwijzer

Voor wie twijfelt of het wel een goed moment is om te stoken, kan de Stookwijzer uitkomst bieden. Deze tool laat op elk moment zien of het verstandig is om een houtkachel te gebruiken. De Stookwijzer geeft meldingen zoals code geel, oranje, of rood, die aangeven of houtstook veilig en verantwoord is. Met een alertfunctie kun je via de app of snelkoppeling op je telefoon meldingen krijgen wanneer de situatie verandert. Zo weet je altijd of het stoken op dat moment verantwoord is.

Geschikt stookhout

Niet alle soorten hout zijn geschikt voor de houtkachel. In Brabant zijn vooral elzen, berken, essen, beuken- en eikenhout populair. Dit zijn allemaal harde houtsoorten die langzaam branden en minder rook produceren. Het is echter belangrijk om te letten op de vochtigheidsgraad van het hout. Droog hout is essentieel voor een goede verbranding en minder uitstoot. Vochtig hout, met een hoog vochtpercentage, veroorzaakt namelijk veel rook en stank, omdat het moeilijker brandt. De vuistregel is dat het hout minstens een jaar moet drogen voordat het geschikt is om te stoken.

Bewerkt hout

Daarnaast is het verboden om bewerkt hout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout, in de kachel te gebruiken. Bij verbranding van bewerkt hout komen namelijk schadelijke stoffen vrij, die slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Bewerkte houtsoorten zijn dus absoluut niet geschikt voor de houtkachel.

Verantwoord stoken?

Voor een verantwoorde houtstook moet de luchtkwaliteit goed zijn en is het belangrijk dat er voldoende wind staat, bij voorkeur windkracht 2 of hoger. Dit zorgt ervoor dat de rook goed wegwaait en niet in de directe omgeving blijft hangen. Stook daarnaast alleen droog en onbehandeld hout om vervuiling en overlast te beperken.

Houtrook in de buurt

Naast de weersomstandigheden is het belangrijk om ook de omgeving goed in de gaten te houden. Niet iedereen kan rook even goed verdragen, en bij ongunstige weersomstandigheden kan de rook bij buren of andere omwonenden terechtkomen. Verantwoord hout stoken betekent ook rekening houden met anderen en alleen stoken wanneer de omstandigheden dat toelaten.

In Brabant wordt houtstook door velen nog steeds gezien als een sfeervolle manier om het huis te verwarmen. Toch is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en te zorgen voor een veilige en milieuvriendelijke manier van stoken. Door op het juiste moment en met het juiste hout te stoken, geniet je van de warmte zonder je omgeving onnodig te belasten.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer