Brabant meest actief tijdens Landelijke Opschoondag

BRABANT – Noord-Brabant meest actief tijdens Landelijke Opschoondag. Minder blikjes en flesjes gevonden, maar veel zwerfpeuken en snoepverpakkingen blijven een probleem.

Landelijke Opschoondag

Dit jaar was de provincie Noord-Brabant het meest actief tijdens de Landelijke Opschoondag. Van de top 10 gemeenten met de meeste schoonmaakacties liggen er maar liefst vier in deze provincie. In Roosendaal vonden 54 acties plaats, in Breda 29, in Tilburg 28 en in Eindhoven 26.

Handen uit de mouwen

Het statiegeld op blikjes en flesjes blijkt effect te hebben, zo merkten de deelnemers van de Landelijke Opschoondag. Ongeveer 55.000 mensen uit heel Nederland gingen aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Opvallend was dat er beduidend minder blikjes en flesjes op straat lagen.

Zacht voorjaarsweer

De dag begon bewolkt, maar in de middag brak de zon op meerdere plekken door, vooral in het midden en zuiden van het land. In het oosten vielen enkele buien. De maximumtemperatuur lag rond de 16°C.

Dankzij het zachte voorjaarsweer trokken veel mensen eropuit om hun buurt schoner te maken. Gemeenten, scholen, scoutinggroepen en vrijwilligers uit heel Noord-Brabant sloegen de handen ineen voor diverse opruimacties.

Blikjes en flesjes

Het aantal gevonden blikjes en flesjes lag fors lager dan voorgaande jaren. Dit wijst erop dat statiegeld werkt en ervoor zorgt dat minder verpakkingen als zwerfafval eindigen. Dat er zoveel mensen deelnamen aan de actie, laat zien dat het bewustzijn over een schone leefomgeving groeit. Dit jaar meldden zich ongeveer 55.000 mensen aan, een flinke stijging ten opzichte van de 40.000 deelnemers van vorig jaar. Dat bevestigt Hester Klein Lankhorst van organisator Verpact.

Zwerfpeuken en verpakkingen

Wat er dan wél veel werd gevonden? Sigarettenpeuken. Net als voorgaande jaren bleken deze het meest aanwezige zwerfafval te zijn. Daarnaast lagen er veel lege snoepverpakkingen, vooral op zogenaamde snoeproutes. Dit zijn routes tussen scholen en winkels, waar jongeren regelmatig etenswaren kopen en verpakkingen achterlaten.

Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes zijn er minder van deze verpakkingen op straat te vinden. Wel staan er nu vaak lange rijen bij inleverautomaten in supermarkten.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer