Strijd om leegstaande winkelpanden van Blokker

Veel winkelbedrijven, waaronder discounters, azen op leegstaande winkelpanden van Blokker na het faillissement van de huishoudketen.

Leegstaande winkelpanden

Na het faillissement van Blokker staan er ongeveer 350 winkelpanden leeg. Dit lijkt in eerste instantie een tegenslag voor de winkelstraten, maar biedt tegelijkertijd kansen voor andere winkelbedrijven. Grote ketens zoals Kruidvat, dat al meer dan 970 vestigingen heeft in Nederland, zien mogelijkheden om hun netwerk uit te breiden met tien tot twintig nieuwe winkels.

Brabantse discounters

Brabantse discounters zoals Wibra en het Duitse KIK, evenals modeketen Shoeby, schoenenwinkel Van Haren en Xenos, hebben interesse getoond in de voormalige Blokker-locaties. Ook Blokker zelf heeft plannen om bepaalde panden terug te winnen en de huishoudketen nieuw leven in te blazen. Dat juist discounters hun positie willen versterken, is geen verrassing. In economisch onzekere tijden letten consumenten meer op prijzen, wat de groei van deze winkels bevordert.

De kracht van winkelstraten

Winkelstraten tonen veerkracht, zelfs na het verdwijnen van bekende namen. Nieuwe formules en ketens vullen de leegte snel op. Veel Blokker-winkels bevonden zich op strategische locaties met veel winkelend publiek, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor nieuwe huurders.

Groeiambities

Wibra, met 300 winkels in Nederland, België en Frankrijk, heeft ambitieuze groeiplannen. De discounter wil voor eind 2025 minstens vijftig nieuwe vestigingen openen, deels in oude Blokker-panden. Hierbij wordt, waar mogelijk, de bestaande inrichting hergebruikt om duurzaam te opereren en leegstand te verminderen. Hoewel het faillissement van Blokker geen “geschenk” wordt genoemd, biedt het wel duidelijke groeikansen voor andere ketens.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer