Ontsnapte wallaby uit Best Zoo in Brabant blijft vermist. Het dier kan goed overleven in de Brabantse natuur en huppelt nu door de buurt.
Wallaby uit Best Zoo
Drie weken geleden ontsnapte een wallaby uit Best Zoo in de gemeente Best, en sindsdien is het dier spoorloos. De wallaby wist te ontsnappen door over het hek te springen nadat hij schrok van werkzaamheden bij zijn verblijf. Sindsdien is hij regelmatig gespot, huppelend door de Brabantse natuur. De wallaby beweegt zich snel en onvoorspelbaar, wat het lastig maakt om hem op te sporen. Hoewel de dierentuin meldingen krijgt van voorbijgangers, heeft dit nog niet tot een hereniging geleid.
Wat is een wallaby?
Wallaby is een buideldieren die verwant zijn aan kangoeroes en oorspronkelijk uit Australië, Indonesië en Papua Nieuw-Guinea komen. In Australië leven ze in groepen en zijn er zo’n dertig verschillende soorten. Wallaby’s worden ook steeds vaker in andere landen, zoals Nederland, gehouden. Soms ontsnappen ze, of worden ze vrijgelaten, waarna ze een tijdje in de natuur rondzwerven. Hoewel wallaby’s kleiner zijn dan kangoeroes, hebben ze hetzelfde opvallende springvermogen waarmee ze zich razendsnel kunnen verplaatsen.
Wallaby ontsnapt
Het opsporen van de wallaby blijkt een flinke uitdaging, vertelt Jos Nooren, eigenaar van Best Zoo. “Elke keer dat iemand hem ziet en ons belt, proberen we erheen te gaan, maar de wallaby is zo snel dat hij vaak al weg is voordat we er zijn. Binnen een paar minuten kan hij anderhalve kilometer verderop zijn.” De dierentuin deed enkele dagen na de ontsnapping een serieuze poging om het dier te vangen, maar ook toen wist de wallaby te ontkomen.
Hoewel de dierentuin hoopt dat de wallaby snel wordt gevonden, is er geen direct gevaar voor zijn welzijn. Wallaby’s kunnen goed overleven in de natuur, en het Brabantse landschap biedt genoeg voedsel, zoals gras en bladeren. Dit stelt Best Zoo enigszins gerust, al willen ze de wallaby natuurlijk zo snel mogelijk veilig terugbrengen.
Wallaby in Brabant
Wallaby’s hebben weinig natuurlijke vijanden in Nederland, maar verkeer vormt wel een risico. Het dier kan onverwachts de weg op springen, wat niet alleen gevaarlijk is voor hemzelf, maar ook voor weggebruikers. In hun oorspronkelijke leefgebied in Australië zijn wallaby’s soms het doelwit van grote hondachtigen en reptielen, maar in Nederland zijn verkeersincidenten en de nabijheid van mensen de grootste bedreiging.
Ook de nieuwsgierigheid van mensen kan een probleem vormen. Jos Nooren benadrukt dat het belangrijk is om de wallaby niet op te jagen. “Als mensen zelf gaan zoeken, kan dat het dier laten schrikken. Hij rent dan in paniek weg, mogelijk richting een drukke weg of dieper de natuur in,” waarschuwt hij. Het advies is daarom om Best Zoo of de politie te bellen als je de wallaby tegenkomt, maar het dier verder met rust te laten.
Brabantse natuur
Ondanks dat de wallaby hier niet inheems is, lijkt hij zich voorlopig aan te passen aan de Brabantse natuur. De bossen en open velden rond Best bieden voldoende dekking en voedsel. Dankzij zijn snelheid en alertheid heeft het dier tot nu toe gevaren, zoals verkeer, kunnen ontwijken. Toch is het leven in de Nederlandse natuur voor de wallaby niet ideaal. Hij is niet aangepast aan dit klimaat en heeft een veilige plek nodig, benadrukt de dierentuin.
Brabant nieuws
De ontsnapping van de wallaby houdt de gemoederen in Brabant flink bezig. Mensen in de omgeving van Best zijn benieuwd hoe het avontuur afloopt en hopen dat het dier snel en veilig teruggebracht wordt. Ondertussen staat het verhaal van de wallaby regelmatig in het nieuws. Voor de medewerkers van Best Zoo is het vooral een kwestie van geduld. Ze hopen dat de wallaby uiteindelijk in een afgesloten ruimte terechtkomt, zodat ze hem kunnen vangen en terugbrengen naar zijn verblijf.
Wallaby uit Best Zoo al drie weken zoek in de Brabantse natuur. Moeilijk te vangen door snelheid. Tips? Bel Best Zoo, maar laat het dier met rust.