Den Bosch – Klimaatverandering zorgt voor meer hoogwater en hevige regenbuien in Den Bosch. Daarom zoekt de Brabantse provincie naar opvangruimte voor regenwater.
Wateroverlast door klimaatverandering
Klimaatverandering zorgt ervoor dat Nederland steeds vaker te maken krijgt met hevige regenbuien en periodes van droogte. In de Brabantse provincie, en specifiek rond Den Bosch, leidt dit tot nieuwe uitdagingen. De combinatie van hoogwater en extreme buien veroorzaakt steeds vaker overstromingen en schade. Dit vraagt om effectieve oplossingen om wateroverlast te beperken.
Extra wateropslag nodig
Door de veranderende weersomstandigheden is er dringend behoefte aan extra opvangcapaciteit voor regenwater. In Den Bosch en de omliggende regio wordt gezocht naar ruimte om maar liefst 36 miljoen kubieke meter water op te slaan. Dit is noodzakelijk om overstromingen te voorkomen tijdens periodes van overvloedige regenval. Niet alleen lokale regenval vormt een probleem, ook via de rivieren De Dommel, Aa en de Maas stroomt steeds meer water het gebied binnen.
Samenwerking voor waterbeheer
Om de opvang van regenwater te realiseren, werken verschillende partijen samen. Waterschappen Aa en Maas en De Dommel, gemeenten, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat bundelen hun krachten. Ze onderzoeken diverse mogelijkheden om water op een veilige en duurzame manier op te slaan. Dit projectgebied strekt zich uit over een groot deel van noordoost Brabant en omvat stedelijke en landelijke gebieden.
Voorbereiden op extreme buien
De noodzaak voor wateropslag is duidelijk. Klimaatverandering brengt onvoorspelbare weersomstandigheden met zich mee. Hoogwater en extreme buien kunnen in korte tijd grote schade veroorzaken. Door tijdig maatregelen te nemen, kunnen we de gevolgen van deze extreme weersomstandigheden beperken en de regio rond Den Bosch beter beschermen tegen wateroverlast.