Slakkenplaag voorkomen in april begint in je moestuin

Voorkom een slakkenplaag in je moestuin. Lees wat je in april al kunt doen om slakken te bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Ontdek slimme tips!

April begint de overlast

Voor veel tuinierders is het elk jaar weer raak: slakken vreten in korte tijd hele gewassen op. Vooral in de moestuin vormen slakken een groot probleem. En juist in april begint de overlast. De slakken ontwaken uit hun winterslaap en starten vrijwel direct met het leggen van eieren. Eén enkele slak kan honderden eitjes produceren, die na enkele weken uitkomen. Daarom is april hét moment om in actie te komen en een slakkenplaag te voorkomen.

Slakkenplaag

Een slak lijkt onschuldig, maar vergis je niet: ze kunnen in korte tijd flinke schade aanrichten aan jonge planten en gewassen. Zeker in een volkstuin of moestuin waar je met zorg je planten opkweekt, kan de teleurstelling groot zijn als je ’s ochtends alleen nog afgekloven bladeren aantreft. De combinatie van vochtige grond en zachte temperaturen in april maakt je tuin tot een waar paradijs voor slakken.

Slakken bestrijden

Wil je slakken bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen, dan is de juiste timing essentieel. Door slakken nu al in de avond te verzamelen, voorkom je dat ze zich massaal voortplanten. De meeste slakken komen na zonsondergang tevoorschijn. Met een hoofdlamp en een paar handschoenen kun je eenvoudig tientallen slakken uit je tuin verwijderen. Het helpt om dit vooral in april vol te houden, juist omdat de voortplantingscyclus dan op gang komt.

Vogels in de buurt

Tuinierders die veel vogels in hun tuin weten te lokken, hebben vaak minder last van een slakkenplaag. Vogels, zoals merels en eenden, zijn dol op slakken. Toch is het niet altijd mogelijk om deze natuurlijke vijanden aan te trekken, zeker niet in tuinen die zijn omheind met schuttingen of muren. In dat geval kun je de gevangen slakken verplaatsen naar een sloot of berm waar vogels en andere roofdieren de natuur weer in balans brengen.

Kopergaas

Een andere bewezen methode om je gewassen te beschermen, is kopergaas. Door een ring van kopergaas om je plant te leggen, voorkom je dat slakken erbij kunnen komen. Het gaas geeft een lichte schok bij aanraking, waardoor de meeste slakken zich meteen omdraaien. Deze methode is niet 100% waterdicht, maar voorkomt wel dat je planten volledig worden kaalgevreten. Vooral voor kwetsbare planten is dit een effectieve oplossing.

Herken slakkeneitjes

Naast volwassen slakken, zijn ook slakkeneitjes een belangrijke oorzaak van overlast. Je herkent ze aan kleine, witte, doorschijnende bolletjes, meestal te vinden onder potten, stenen of op andere vochtige plekken. Door deze eitjes direct te verwijderen, voorkom je dat je over een paar weken te maken krijgt met honderden nieuwe slakken.

Slim planten tegen slakken

In plaats van slakken te bestrijden, kun je er ook voor kiezen je tuin minder aantrekkelijk te maken. Sommige planten worden door slakken gemeden, zoals varens, salie en geraniums. Hoewel dit minder toepasbaar is op een moestuin met eetbare gewassen, kan het wel helpen om bepaalde delen van je tuin rustiger te houden. Heb je een volkstuin vol groente en fruit, dan blijft waakzaamheid en actie noodzakelijk.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer