Snotterseizoen van start hoelang duurt een verkoudheid?

Leer hoe je een verkoudheid voorkomt en sneller herstelt. Ontdek tips om je immuunsysteem te versterken en het snotterseizoen goed door te komen.

Snotterseizoen

Met de wintermaanden in aantocht staat het snotterseizoen voor de deur. Verkoudheid is een veelvoorkomende aandoening die voor vervelende klachten zorgt, zoals een verstopte neus, keelpijn en hoesten. Maar wat is een verkoudheid precies, hoe raak je eraan en vooral: hoe kom je er weer vanaf?

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een infectie van het slijmvlies in de neus, keel en bijholtes, veroorzaakt door een virus. Het is de meest voorkomende infectieziekte onder mensen. Volwassenen hebben gemiddeld twee tot drie keer per jaar een verkoudheid, terwijl kinderen tot wel zes keer per jaar kunnen snotteren. De klachten beginnen vaak met een loopneus en niezen en kunnen gepaard gaan met keelpijn, hoofdpijn en hoesten.

Hoe verspreidt het virus zich?

Het verkoudheidsvirus verspreidt zich via kleine druppeltjes die door niezen, hoesten of zelfs praten in de lucht komen. In drukke ruimtes, zoals treinen, scholen of kantoren, waar weinig frisse lucht is, kan het virus snel worden overgedragen. Daarnaast speelt handcontact een grote rol. Iemand die verkouden is en zijn neus snuit of mond bedekt bij het hoesten, kan het virus via zijn handen doorgeven.

Tips om een verkoudheid te doorstaan

Gemiddeld duurt een verkoudheid ongeveer een week. De ergste symptomen, zoals een verstopte neus en keelpijn, nemen meestal na een paar dagen af, maar hoesten kan langer aanhouden. Hoewel er geen genezing is voor een verkoudheid, zijn er manieren om de klachten te verlichten.

Stomen kan bijvoorbeeld helpen om de neus te openen, hoewel het herstel niet versnelt. Zorg ervoor dat je lauw water gebruikt om verbranding te voorkomen. Neusdruppels met zoutoplossing kunnen verlichting bieden bij een verstopte neus.

Verkoudheid en kou

Ondanks het hardnekkige idee dat je verkouden wordt door kou, is dat niet het geval. De kou kan je wel vatbaarder maken voor het virus. Bij lage temperaturen is de doorbloeding van het neusslijmvlies minder goed, wat de natuurlijke afweer vermindert. Ook heeft het lichaam in de winter meer energie nodig om warm te blijven, waardoor de weerstand afneemt.

Voorkomen is beter dan genezen

Om een verkoudheid te voorkomen, is een gezonde levensstijl essentieel. Regelmatige beweging, voldoende slaap en een gevarieerd dieet versterken het immuunsysteem. Wist je dat mensen die minder dan zes uur per nacht slapen, vier keer meer kans hebben om verkouden te worden dan zij die meer dan zeven uur slapen?

Daarnaast is hygiëne belangrijk. Was regelmatig je handen, vermijd aanraking van je gezicht en zorg voor voldoende ventilatie in ruimtes waar veel mensen samenkomen.

Stoppen met roken

Roken verlengt niet alleen de klachten van een verkoudheid, maar maakt je ook gevoeliger voor virussen. Door te stoppen met roken, kunnen je luchtwegen beter herstellen en is de kans op herhaling kleiner.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer