Gemeente Tilburg beheerst ganzenpopulatie met nestbeheer

TILBURG – De gemeente Tilburg beheerst de ganzenpopulatie met nestbeheer en maiskiemolie. Broedende ganzen en Canadese ganzen in de Reeshof krijgen speciale aandacht.

Aantal ganzen in Tilburg

De gemeente Tilburg zet zich in voor een gezonde biodiversiteit en beheersing van de ganzenpopulatie. In de waterrijke gebieden van de stad, waaronder de Reeshof, nestelen verschillende soorten ganzen, waaronder de Canadese gans. Om overlast te voorkomen, past de gemeente nestbeheer toe volgens de geldende wet- en regelgeving.

Nestbeheer met maiskiemolie

Het nestbeheer houdt in dat de eieren van broedende ganzen op een diervriendelijke manier worden behandeld met maiskiemolie. Dit proces stopt de embryonale groei, waardoor de eieren niet uitkomen. Per nest blijft altijd één ei onbehandeld, zodat er een natuurlijke balans blijft bestaan en niet alle ganzenkuikens worden geweerd.

Behoud van natuurlijke broedperiode

Deze methode zorgt ervoor dat de ganzen hun natuurlijke broedperiode kunnen doorlopen, zonder dat de populatie exponentieel groeit. Hierdoor wordt de overlast verminderd, terwijl de dierenwelzijnsnormen worden gerespecteerd. Het bedrijf Hofganzen | Ganzenbescherming Nederland voert deze werkzaamheden uit in opdracht van de gemeente Tilburg.

Omgaan met broedende ganzen

Broedende ganzen en hun kuikens worden door de volwassen dieren goed beschermd. Bewoners en bezoekers wordt aangeraden om nesten en groepen ganzen met rust te laten. Ganzen kunnen hun nek strekken en blazen als ze zich bedreigd voelen. Het is daarom verstandig om honden aan te lijnen en onnodige confrontaties te vermijden.

Canadese ganzen in de Reeshof

In de Reeshof leeft naast de gewone gans ook de Canadese gans. In samenwerking met de provincie brengt de gemeente de locaties en aantallen van deze ganzen in kaart. Dit helpt bij het effectief reguleren van de populatie en het verminderen van overlast.

Watervogels en overlast

Naast ganzen kunnen ook andere watervogels in bepaalde gebieden tot overlast leiden. Op particulier terrein is het aan bewoners zelf om maatregelen te nemen, zoals het afschermen van de tuin. De gemeente mag hier geen ingrepen doen.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer