Vapen steeds populairder onder Brabantse jongeren

Vapen neemt explosief toe onder Brabantse tieners. RIVM en de GGD waarschuwen voor de gevaren van elektrische sigaretten. Lees hier de laatste cijfers.

Meer Brabantse jongeren vapen

Elektrische sigaretten zijn razend populair onder Brabantse tieners. Uit onderzoek van Independer, op basis van data van het RIVM en de GGD, blijkt dat minstens 1 op de 12 leerlingen in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs wekelijks vapet. Dit betekent een stijging van maar liefst 580% in vier jaar tijd.

Gevaren onderschat

Hoewel vapen vaak als onschuldig wordt gezien, bevat de damp van een e-sigaret schadelijke stoffen zoals nicotine, propyleenglycol en aldehyden. Deze stoffen kunnen irritatie aan de keel en longen veroorzaken en mogelijk het hart- en vaatstelsel schaden. Desondanks heeft in Brabant minstens 26,6% van de scholieren in de tweede en vierde klas al eens een elektronische sigaret geprobeerd. In de regio Hart voor Brabant ligt dit percentage zelfs op 31,3%.

Sterke stijging in Hart voor Brabant

Brabant is opgedeeld in drie gezondheidsregio’s: Hart voor Brabant, Brabant-Zuidoost en West-Brabant. In alle drie is het aantal jongeren dat wekelijks vapet fors toegenomen. De sterkste stijging werd gemeten in Hart voor Brabant, waar onder andere Den Bosch en Oss onder vallen. Hier steeg het aantal wekelijkse vapers met 580%, ver boven het landelijk gemiddelde van 405,6%.

Grootste stijging in Nederland

Op landelijk niveau voert de GGD-regio Gooi en Vechtstreek de lijst aan met een stijging van 671,4% onder wekelijkse vapers. De regio Amsterdam kende de laagste groei, maar zelfs daar verdubbelde het aantal jongeren dat regelmatig een e-sigaret gebruikt.

Brabantse gemeenten met meeste vapers

Het percentage jongeren dat regelmatig vapet, verschilt sterk per gemeente. In Rucphen vapet de grootste groep scholieren: 15,8% van de tweede- en vierdeklassers gebruikt wekelijks een e-sigaret. Ook in Goirle en Drimmelen ligt het percentage hoog.

  1. Rucphen: 15,8%
  2. Goirle: 15,6%
  3. Drimmelen: 15,4%
  4. Vught: 14,9%
  5. Woensdrecht: 14,7%
  6. Eersel: 14%
  7. Geertruidenberg: 13,9%
  8. Bernheze: 13,8%
  9. Moerdijk: 13,6%
  10. Dongen: 13,1%

In Zundert en Helmond is het percentage wekelijkse vapers met 6,2% het laagst. In Breda ligt dit percentage op 9,9%, in Oosterhout op 11,4% en in Roosendaal op 10,1%.

Hulp bij stoppen

Elektrische sigaretten kunnen nog verslavender zijn dan reguliere tabaksproducten, wat stoppen extra moeilijk maakt. Veel jongeren weten niet dat ze gratis professionele hulp kunnen krijgen bij het stoppen met vapen. Dit wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en kost geen eigen risico. Tot hun achttiende zijn jongeren meeverzekerd bij hun ouders, waardoor stoppen voor hen helemaal kosteloos is. De basisverzekering vergoedt jaarlijks één stoppoging.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer