Gele voorjaarsbloemen vallen op door UV-licht, trekken insecten aan met nectar en zijn echte bijenmagneten in de lente dankzij hun overwegend gele kleur.
Geel valt meteen op
Met het begin van de lente barst de natuur los in kleur. Overal verschijnen voorjaarsbloemen in frisse tinten, maar wie goed oplet, ziet al snel dat de bloemen in het voorjaar overwegend geel zijn. Die gele bloemen staan niet alleen vrolijk in het landschap, maar hebben ook een belangrijke functie in de natuur.
Insecten zien geel beter
De kleur geel blijkt een echte bijenmagneet. Insecten zoals bijen en hommels worden sterk aangetrokken door deze tint. Zij zien een ander kleurenspectrum dan mensen en kunnen vooral geel, wit en blauw goed waarnemen. Rood daarentegen nemen ze waar als zwart. Daardoor vallen gele bloemen extra op in een nog kale lenteomgeving, waar bestuivende insecten nog schaars zijn.
Nectar lokt de bijen
De aantrekkingskracht van de gele bloem is wederzijds voordelig. Insecten zoals bijen gaan af op de kleur, en worden beloond met nectar. Tegelijk zorgen zij voor het bestuiven van de bloem. Dat maakt de gele voorjaarsbloem niet alleen mooi, maar ook cruciaal voor het ecosysteem in het vroege voorjaar.
UV-licht helpt zoeken
Veel insecten, en met name bijen, kunnen ultraviolet licht waarnemen. Gele bloemen weerkaatsen dit licht vaak beter dan andere kleuren. Zo worden ze sneller opgemerkt door bestuivers. Zelfs bloemen die niet felgeel zijn, kunnen via uv-reflectie toch aantrekkelijk zijn voor insecten. Maar het zijn toch de felgele bloemen die echt de meeste aandacht trekken in de lente.
Overleven met geel
Het overwicht van geel in het voorjaar is dus geen toeval. De natuur kiest kleuren strategisch. Door overwegend geel te bloeien in de lente vergroten bloemen hun kans om snel en effectief bestoven te worden. En zo helpt deze zonnige kleur het leven in de tuin én in de natuur een stapje vooruit.