Warmterecord vandaag in Brabant beleeft de warmste 24 november ooit met temperaturen tot 19,1 graden. Lees alles over dit bijzondere weerrecord en wat dit betekent.
Warmterecord in Brabant
Brabant beleeft een opmerkelijke dag. Dit jaar is de 24e november officieel de warmste ooit gemeten in Nederland. In de regio werden temperaturen geregistreerd die normaal gesproken meer bij het voorjaar horen dan bij een herfstdag. Een weerstation in Ell, net over de grens in Limburg, noteerde zelfs 19,1 graden. Dit overtrof ruimschoots het vorige record van 16,3 graden dat eerder op een Brabantse locatie werd vastgesteld.
Temperatuur in november
November staat vaak bekend om zijn koude, natte dagen. Dat maakt deze uitzonderlijke warmte des te opvallender. Volgens meteorologen is de oorzaak een zachte zuidwestenwind die warme lucht met zich meebracht. Hierdoor liepen de temperaturen in het zuiden van Nederland op tot bijna 19 graden, terwijl het elders in het land ook aangenaam bleef met temperaturen rond de 16 graden. Zelfs in de nacht bleef het ongewoon zacht, wat zeldzaam is voor deze tijd van het jaar.
Afkoeling op komst
De warme periode is echter van korte duur. Morgen trekt er regen over het land, gevolgd door koelere lucht. Naar verwachting daalt de temperatuur in Brabant morgenmiddag weer naar een graad of 10. Hoewel het dagrecord van 18,9 graden op 25 november niet waarschijnlijk wordt gebroken, blijft deze korte warmteperiode een bijzonder fenomeen in de weerhistorie.
Warmterecords stapelen zich op
Dit jaar werden al meerdere warmterecords verbroken. Naast deze warme novemberdag werden eerder records genoteerd in januari, februari, maart, april, september en oktober. Opvallend genoeg is in 2024 nog geen enkel kouderecord verbroken, een teken van de steeds vaker voorkomende hoge temperaturen. Volgens experts breken warmterecords in deze eeuw maar liefst negen keer zo vaak als kouderecords.
De combinatie van een uitzonderlijk warme november en de toenemende frequentie van warmterecords roept vragen op over klimaatverandering en de gevolgen voor ons weer in de toekomst. Voor vandaag kunnen we echter nog even genieten van deze onverwachte nazomerse warmte.