BRABANT – Irritante wielrenners zorgen voor frustratie op Brabantse wegen. Grote groepen racefietsers botsen met bakfietswoede tijdens het drukke wielerseizoen.
Wielerseizoen veroorzaakt spanningen
Met het begin van het nieuwe wielerseizoen stijgt ook de frustratie onder andere weggebruikers. Wielrenners trekken er massaal op uit en dat leidt op de Brabantse wegen steeds vaker tot spanningen. In grote groepen rijden ze luid roepend door dorpen, vaak met een snelheid alsof ze deelnemen aan een professionele raceclub.
De eerste zonnige dagen van het jaar brengen niet alleen de bloemen tot bloei, maar ook de ergernis bij veel fietsers en wandelaars. Het lijkt soms alsof irritante wielrenners geen rekening houden met andere weggebruikers. In groepen van soms drie rijen dik nemen ze het volledige fietspad of autobaan in beslag.
Asocialen in strak lycra
Veel inwoners noemen het gedrag van sommige wielrenners ronduit asociaal. Met te strakke pakjes en te veel bravoure jagen ze op hoge snelheid door woonwijken en dorpscentra. Tegenliggers worden genegeerd, laat staan dat er ruimte wordt gemaakt voor moeders met kinderen of ouderen op een e-bike.
Wanneer een tegenligger niet snel genoeg opzij gaat, is een scheldpartij of opgestoken middelvinger geen uitzondering. De roep om meer wederzijds respect klinkt steeds luider.
Fietspad wordt strijdtoneel
Op drukke dagen verandert het fietspad in een waar strijdtoneel. De komst van de elektrische fiets, fatbikes en de toenemende bakfietswoede maken het er niet overzichtelijker op. Voeg daar de grote groepen wielrenners aan toe en de chaos is compleet.
De Nederlandse fietsinfrastructuur lijkt niet bestand tegen de hoeveelheid gebruikers. Waar het ooit een paradijs was voor fietsers, ontstaan nu frustraties, vooral in de populaire recreatiegebieden van Brabant.
Bakfietswoede op zonnige dagen
Een terugkerend probleem is de confrontatie tussen wielrenners en ouders met een bakfiets. Op een zonnige dag kan één schreeuw al genoeg zijn om de sfeer op het fietspad te doen omslaan. “Ga aan de kant!” klinkt het vaak luid. Wanneer daar niet direct gehoor aan wordt gegeven, volgen beledigingen of handgebaren.
De roep om gedragsregels voor alle weggebruikers wordt sterker. Want of je nu op een racefiets zit, of met kinderen onderweg bent: iedereen wil veilig thuiskomen.
Tijd voor meer bewustzijn
Het is belangrijk dat recreanten zich realiseren dat het geen race is. Er zijn geen prijzen te winnen op een doordeweekse ochtendrit. Zeker in dorpen en natuurgebieden hoort de nadruk te liggen op rust, veiligheid en gedeeld gebruik van de ruimte.
Zolang sommige wielrenners zich blijven gedragen alsof ze in een peloton van een raceclub rijden, zal de irritatie op de Brabantse wegen blijven bestaan. Een beetje meer wederzijds begrip kan veel leed voorkomen.