Brabant ziet minder wolvenaanvallen op vee dan andere provincies, dankzij een afname van zwervende wolven in de regio.
Minder aanvallen
In Nederland is het aantal wolvenaanvallen op vee dit jaar gestegen, maar Brabant vormt een opvallende uitzondering. Terwijl landelijk meer aanvallen zijn geregistreerd dan in heel 2023, daalde het aantal aanvallen op dieren in Brabant juist. Volgens gegevens van BIJ12, de instantie die de provincies ondersteunt in wolvenbeheer, is er een daling van wolvenactiviteit in deze provincie. Het verschil in aanvalsaantallen tussen Brabant en andere delen van Nederland is opmerkelijk en mogelijk gerelateerd aan de afnemende aanwezigheid van wolven in de regio.
Minder aanvallen dit jaar
In 2020 waren er nog zeker vijftig aanvallen door wolven in Brabant, terwijl dit aantal in 2022 al was teruggelopen tot 22. Dit jaar zijn er tot nu toe slechts twaalf aanvallen geregistreerd, met nog vijf meldingen waarbij niet zeker is of het om wolven gaat. De provincie vermoedt dat de afname te maken heeft met het vertrek van een wolf die zich tussen 2020 en 2023 had gevestigd in het natuurgebied De Groote Heide in Zuidoost-Brabant. Deze wolf is volgens de provincie βal een hele poos weg,β en ook het aantal zwervende wolven is gedaald.
Landelijke cijfers stijgen
In de rest van Nederland is echter een andere trend zichtbaar. In 2023 werden er landelijk 399 aanvallen op vee geregistreerd, maar dit jaar is dat aantal al bijna 500. Vooral de noordelijke provincies, zoals Gelderland, zien een grote toename. In Gelderland zijn dit jaar alleen al 237 aanvallen gemeld, wat meer dan een verdubbeling is van het aantal aanvallen in 2023. De landelijke cijfers bevestigen dat het aantal wolven in Nederland aan het toenemen is, wat ook zorgt voor een toename van interacties tussen wolven en vee.
Mogelijke oorzaken
De provincie Brabant ziet de verminderde wolvenactiviteit als een mogelijke reden voor het lagere aantal aanvallen. Naast het vertrek van de wolf in De Groote Heide, waren er ook minder zwervende wolven in Brabant dit jaar. Het ontbreken van deze dieren kan hebben bijgedragen aan de relatieve rust voor Brabants vee. Toch benadrukt een woordvoerder van de provincie dat deze situatie op elk moment kan veranderen, omdat zwervende wolven vrij rondtrekken en zich onverwacht ergens kunnen vestigen. Daarnaast speelt het landelijke beeld van een stijgende wolvenpopulatie mogelijk een rol, waarbij leefgebieden steeds voller raken.
Wolven in de toekomst
Hoewel het aantal aanvallen momenteel laag is, blijft de vraag hoe Brabant om zal gaan met de terugkeer van wolven in de toekomst. De provincie wil voorkomen dat er weer aanvallen op vee plaatsvinden en blijft de situatie nauwlettend volgen. Ook wordt er gekeken naar preventieve maatregelen die kunnen helpen om dieren in de toekomst te beschermen. Dit soort maatregelen wordt al vaker toegepast in andere provincies met hogere wolvenpopulaties, zoals Gelderland en Drenthe.
Wolven in Nederland
Wolven zijn terug in Nederland en hun aanwezigheid roept gemengde gevoelens op. Enerzijds wordt hun terugkeer gezien als een teken van biodiversiteit en natuurherstel, anderzijds leidt hun aanwezigheid tot conflicten met veehouders. De toekomst zal uitwijzen in hoeverre wolven hun leefgebied in Brabant opnieuw uitbreiden en wat dit voor lokale boeren zal betekenen.