Storm Conall brengt woensdag zware windstoten naar Nederland. Noord-Brabant ontkomt deels aan het ergste, maar voorzichtigheid blijft geboden.
Zware windstoten naar Nederland
Noord-Brabant bereidt zich voor op een onstuimige woensdag. Aan het einde van de middag en in de avond wordt storm Conall verwacht, met (zeer) zware windstoten en mogelijke overlast in verschillende regio’s. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor meerdere provincies en waarschuwt voor gevaarlijke situaties door de harde wind.
Storm Conall
Storm Conall trekt woensdag 27 november over Nederland. De dag begint met een stevige zuidelijke wind die in de loop van de middag verder in kracht toeneemt. Tegen het einde van de middag draait de wind naar het zuidwesten en later naar het westen, met windsnelheden van 80 tot 95 km/u aan de kust. In de avond, tussen 18:00 en 21:00 uur, bereikt de storm zijn hoogtepunt. Vooral de noordelijke kustgebieden, zoals de Waddeneilanden en het noorden van Friesland, krijgen mogelijk te maken met zeer zware windstoten tot 120 km/u.
Hoewel Noord-Brabant minder zwaar wordt getroffen, blijft het advies om waakzaam te zijn. Losse voorwerpen in de tuin kunnen door de wind worden meegenomen, wat tot schade of gevaarlijke situaties kan leiden.
Hoogtepunt van de storm
Het zwaarste windveld verplaatst zich in de avonduren van west naar noordwest over het land. Aan de westkust, met name in Zuid-Holland en Noord-Holland, wordt de storm het meest intens gevoeld. Later op de avond schuift de windkracht op naar het IJsselmeergebied en het noordoosten van Nederland.
In de nacht naar donderdag neemt de wind geleidelijk af. Het gebied met de zwaarste windstoten verlaat het land via het noordoosten. Desondanks blijft het belangrijk om de weersverwachtingen en eventuele waarschuwingen goed in de gaten te houden.
Weeralarm
Het KNMI heeft code geel afgegeven voor bijna het hele land. De waarschuwing geldt voor zware windstoten in combinatie met een krachtige wind. Voorlopig is er geen sprake van code oranje, maar de impact van storm Conall kan lokaal groot zijn. Vooral in het verkeer en op het water wordt hinder verwacht. Automobilisten en fietsers wordt geadviseerd extra voorzichtig te zijn, met name op open wegen en bruggen waar de wind vrij spel heeft.
In Noord-Brabant zal de storm minder heftig zijn dan in de kustgebieden, maar dat betekent niet dat er geen maatregelen nodig zijn. Het KNMI adviseert om losse voorwerpen zoals kliko’s en tuinmeubilair vast te zetten of naar binnen te halen.
Het KNMI
Sinds 2019 krijgen stormen die een grote impact kunnen hebben, zoals storm Conall, een naam. Dit helpt om het publiek beter te informeren en de communicatie rondom weeralarmen te verbeteren. Een storm hoeft niet per se gepaard te gaan met code oranje of rood om een naam te krijgen. Conall is de tweede herfststorm van dit jaar en de wispelturigheid van het weer in deze periode.
Veiligheid voorop
Met de komst van storm Conall is het belangrijk om voorbereid te zijn. Het opruimen van losse spullen in de tuin en het goed volgen van weersinformatie kan schade en gevaarlijke situaties voorkomen. Hoewel Noord-Brabant niet het zwaarst wordt getroffen, kunnen ook hier windstoten voor overlast zorgen. Voor wie de weg op gaat, is het verstandig om rekening te houden met langere reistijden en onverwachte situaties door de wind.
In de nacht naar donderdag neemt de storm af. Houd ondertussen updates van het KNMI en lokale weerberichten online goed in de gaten.
UPDATE
Het KNMI heeft de weerswaarschuwing voor een groot deel van Nederland verhoogd van code geel naar code oranje. De waarschuwing is afgekondigd vanwege storm Conall, die gepaard gaat met zware windstoten van meer dan 100 km per uur. Code geel wordt gegeven bij windstoten boven de 75 km per uur, maar zodra de windkracht boven de 100 km per uur komt, schakelt het KNMI over naar code oranje, wat duidt op zeer gevaarlijk weer.
Als gevolg van de storm heeft KLM tientallen vluchten geannuleerd. De code oranje geldt voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Het KNMI waarschuwt dat inwoners in deze gebieden zich goed voorbereiden op de storm en voorzichtig zijn.